Visual

Communicatiebord

Maximaal zelfstandig en minimaal afhankelijk zijn, dat is altijd het doel op de Maurice Maeterlinckschool. Daarom onthulden wij samen met ISAAC-NF het communicatiebord op het schoolplein. Het bord moet leerlingen helpen om met elkaar te communiceren. Zo kan iedere leerlingen aangeven wat hij of zij wil gaan doen op het schoolplein!

ISAAC-NF

ISAAC-NF is de Nederlandse afdeling van de ISAAC; de International Society of Argumentative and Alternative Communication, vrij vertaald ‘de internationale gemeenschap voor ondersteunde communicatie’. Ondersteunde communicatie omvat alle vormen, middelen en manieren van communicatie om de gesproken taal te ondersteunen. Het nieuwe communicatiebord op het schoolplein is hier een mooi voorbeeld van.

Speeltuinkaart

Communicatieborden zijn kaarten met begrippen in de vorm van pictogrammen en woorden. Meestal zijn de kaarten passend bij een bepaalde situatie of activiteit. In dit geval is het thema van de kaart: spelen op het schoolplein. Op de kaart staan combinaties van kernwoorden (algemene begrippen) en randwoorden (situatie-specifieke woorden). Elke woordsoort heeft een eigen achtergrondkleur. Zo vinden de leerlingen eenvoudig de woorden die ze nodig hebben en kan iedereen meedoen!

Bekijk hier de speeltuinkaart in pdf-vorm!