Visual

Blauwe Vogels in El Kef, Tunesië

Het woord ‘snoezelruimte’ is niet bij iedereen bekend, maar oh zo belangrijk voor kinderen met een beperking. Stichting Les Oiseaux Bleus zet zich in voor meervoudig beperkte kinderen in Tunesië en realiseerde eind 2019 een snoezelruimte in het centrum El Wifek. Een bijzonder project met een prachtig doel.

Klussers

Een groep Nederlandse vrijwilligers, bestaande uit klussers, een ervaringsdeskundige (oud-leerling van de Maurice Maeterlinckschool) en medewerkers in zorg en onderwijs, vertrokken naar El Kef, een stad in het noordwesten van Tunesië. Daar staat het centrum ‘El Wifek’, het eerste centrum met een school voor kinderen en jong volwassenen met een meervoudige beperking.

Door samenwerking sterk

De naam ‘El Wifek’ betekent ‘door samenwerking sterk’ en is opgericht door intensieve samenwerking tussen Tunesië en Nederland. Onder andere met steun van stichting Les Oiseaux Bleus.

De klussers hebben met hulp van de Tunesische vrijwilligers, onder wie de timmerman, medewerkers van het atelier en vele anderen, een snoezelruimte gemaakt. Het resultaat mag er zijn!

Kennisoverdracht

De Nederlandse medewerkers in onderwijs en zorg hebben de medewerkers van ‘El Wifek’ laten kennismaken met de pictogrammen, snoezelen en muziektherapie. Dit deden zij in samenwerking met een ervaringsdeskundige. Door interactief bezig te zijn, hebben de medewerkers zelf kunnen ervaren hoe belangrijk deze aanpak en therapie zijn voor de doelgroep.

De opening

De opening van de snoezelruimte vond eind 2019 plaats onder grote belangstelling. Vele genodigden, onder wie veel ouders, bewonderden de nieuwe ruimte. De eerste snoezelruimte in het noordwesten van Tunesië! En de tweede in Tunesië: eerder realiseerden we een snoezelruimte in Tunis (foto). Dank aan alle mensen die geholpen hebben om deze droom te realiseren.

Met vriendelijke groet,
Astrid van der Helm